Авторське право на рецепт: як захистити кулінарний витвір?
Кулінарна діяльність наразі має великий попит. На кожному кроці можна побачити кафе, ресторан або місце громадського харчування. Люди шукають нових вражень, підбираючи для цього затишні місця, де можна замовити оригінальну смачну страву. Крім того, розвивається й домашня кухня. Господині вже не обмежуються простими звичними для нас стравами. Вони придумують щось нове, цікаве, створюючи справжні кулінарні шедеври. У зв’язку з цим усе більше з’являється ідей, способів і методів приготування, які автори намагаються зберігати в таємниці. Адже ніхто не хоче ділитися з кимось своїми напрацюваннями, а тим більше доходами.
Саме тому в цій статті ми розповімо вам, як захистити кулінарний рецепт і які норми авторського права його регулюють. Цікаво? Тоді продовжуйте читати далі.
Що є авторським рецептом?
Аби визначити, що таке авторське право на кулінарний рецепт, розглянемо правову природу цього питання.
Як ми знаємо, українське законодавство регламентує, що об’єктами авторського права є літературні, наукові роботи, твори мистецтва. Крім того, спосіб їх створення не має значення. Однак є виняток, який встановлює, що авторське право не охороняє такі об’єкти, як спосіб, метод або будь-який процес.
Виходячи з вищезазначеного, виникає логічне питання, а чи є взагалі кулінарний рецепт об’єктом авторського права. Адже, у першу чергу рецепт – це певний спосіб приготування якоїсь страви.
Під охороною авторського права знаходяться не рецепти як самостійні об’єкти, а їх відображення в тексті та фотографіях. Що це означає?
Наприклад, на сайті розміщений спосіб приготування страви, який підкріплюється фотографіями. Ці об’єкти ви не зможете використовувати у своїх цілях (розміщувати на сторінках, додавати до відео й т.д.), адже це буде порушенням. Однак ви маєте право приготувати свою страву згідно з цим рецептом (можливо, зі своїми змінами). Потім ви описуєте свою методику приготування й алгоритм, робите фото, виставляєте. І все. Тепер ці об’єкти ваші, і вони знаходяться під захистом авторського права.
Кафедра ЮНЕСКО про правову природу кулінарного рецепта
Як ви вже зрозуміли, правова природа кулінарного рецепта є досить спірним питанням. Охарактеризувати даний об’єкт взялася кафедра ЮНЕСКО. Питання права, які пов’язані з інтелектуальною власністю, повністю підпадають під сферу наукової діяльності кафедри ЮНЕСКО. Її компетенція регулюється Угодою про заснування кафедри ЮНЕСКО з авторського права й інших прав інтелектуальної власності, яка була підписана в Парижі Генеральним директором ООН з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) від 12.06.1998 року.
Спираючись на різні норми (національні та міжнародні), вивчивши доктринальне тлумачення, були зроблені такі юридичні висновки:
- Щоб встановити справжню правову природу кулінарного рецепта, спочатку потрібно проаналізувати та визначити ряд тих нормативно-правових актів, які регулюють це питання й взаємопов’язані з його елементами.
- Згідно з українським законодавством, авторське право виникає щодо об’єктів, які несуть літературний або науковий характер, щодо об’єктів мистецтва, незалежно від способу або методу їх створення й виразу. Крім того, авторське право виникає незалежно від того, чи є об’єкт оприлюдненим чи ні. Головне, щоб він висловлювався в будь-якій об’єктивній формі.
Законодавча база регулює та встановлює певний перелік об’єктів, на які поширюється дія авторського права. Такими є сценарії, хореографічні постановки, музичні напрацювання, аудіо або відеоматеріали, об’єкти образотворчого мистецтва й багато іншого. Однак авторське право не діє щодо різних методів, способів, процесів, ідей, принципів і т.д. Усі ці принципи засновані на міжнародно-правовому вирішенні, що має відношення до діяльності авторського права. Ці норми можна знайти в таких конвенціях, як Бернська та Всесвітня.
Захист авторських прав на рецепт
Як захистити авторське право на кулінарний рецепт? Питання цікаве. Розглянемо його детальніше.
Виходячи з того, якими характеристиками володіє кулінарний рецепт, його автор має два способи захисту – отримати Свідоцтво або встановити режим ноу-хау.
Як можна запатентувати кулінарний рецепт? Ви можете отримати патент на винахід або ж патент на корисну модель. Якщо брати якусь групу інгредієнтів, то їх можна запатентувати як продукт. Сам процес готування може бути запатентований як процес або спосіб, який знаходиться під спеціальною правовою охороною. Кожна з цих процедур має свої особливості й алгоритм здійснення. Єдине, що їх усіх об’єднує, це отримання захисту для вашого кулінарного рецепта.
Юристи та фахівці з питань інтелектуальної власності стверджують, що найбільш затребувана та практична форма захисту рецепта – його реєстрація як комерційної таємниці (ноу-хау). Головною особливістю є нерозголошення всієї інформації, яка стосується кулінарного рецепта.
Важливо знати, що в такому випадку підприємство самостійно встановлює та контролює всі необхідні запобіжні заходи щодо збереження в таємниці секретної інформації про рецепт. Для цього компанія може здійснити такі дії:
- оформити, підписати й донести відповідний документ, який регламентує, що та чи інша інформація є конфіденційною, а її розголошення тягне за собою відповідальність;
- визначити обмежений перелік людей, які матимуть доступ до такої інформації;
- провести додатковий інструктаж для співробітників, яким буде доступна комерційна таємниця;
- встановити форму та характер відповідальності за поширення інформації, яка є комерційною таємницею.
Прикладами компаній, які охороняють свої рецепти за допомогою комерційної таємниці, можуть бути KFC (Kentucky Fried Chicken), Coca-Cola.
Особливою перевагою ноу-хау є його терміни, якого по суті немає. Комерційна таємниця оформляється на необмежений період. Вона закінчується тоді, коли порушується принцип “секретності”, коли інформація стає відомою для великої кількості людей.
У будь-якому випадку для того, щоб уникнути ризиків крадіжки ваших напрацювань або використання їх в комерційних цілях, ми радимо звернутися до відповідних фахівців за допомогою. Експерти компанії Wise Group мають високі кваліфіковані знання та великий досвід роботи в проведенні даних процедур. З їх допомогою ви зможете бути впевненими в захисті ваших кулінарних рецептів.
Крім того, є кілька самостійних способів, які, можливо, врятують вас і вашу роботу від недобросовісних конкурентів. Що це таке? Зараз ми обговоримо.
Знак охорони для кулінарного рецепта
Першим таким самостійним способом буде так званий знак охорони авторського права (знак копірайту), який містить ім’я власника або автора об’єкта. Цим суб’єктом може бути як фізична, так і юридична особа. Крім того, у знаку може вказуватися й сам об’єкт, який знаходиться під захистом. При цьому вказівка року створення є обов’язковою умовою.
Цікаво, що ніякою особливою функцією даний символ не наділений, додаткових прав він також не надає автору. Навіщо ж він тоді потрібен? Його метою є повідомити людину про те, що той чи інший об’єкт знаходиться під охороною авторського права. Крім того, наявність такого знака не є обов’язковим.
Необхідно відзначити, що розміщення знака під текстом вашого рецепту не вберігає вас від недобросовісних конкурентів. У такому випадку знак може бути видалений, а текст просто скопійований. Інша справа, якщо фото має таке позначення. Прибрати з картинки елементи для звичайної людини викликає труднощі, а залучати для цього фахівця в більшості випадків немає сенсу. Тому бажаючі скористатися рецептом швидше приймуть рішення укласти з автором договір.
Складання копірайту й авторського підпису на фотографії
Тепер пропонуємо обговорити таке цікаве та важливе питання, як авторський підпис на фотографії кулінарного рецепта. Це ще один метод, за допомогою якого автор рецепта може вберегти свої напрацювання.
Дуже важливо! Фото, на якому розміщуватиметься підпис, повинно бути авторське, тобто розроблене (зроблене) особисто автором рецепта. Запозичення фотографій з чужих сайтів і чужих страв виключає можливість їх використання.
Отже, з чого повинен складатися авторський підпис? Це:
- спеціальний знак копірайту (знак охорони);
- ПІБ (або ж псевдонім, нік) автора рецепта.
Крім того, існують певні вимоги до оформлення, а саме:
- Авторський підпис повинен бути зрозумілим, розбірливим і акуратним. Адже він є однією з форм, які відображають автора кулінарного рецепта.
- Підпис не повинен видалятися з легкістю. Є певні способи й методи, які роблять той чи інший знак таким, що важко віддаляється. Ваш авторський підпис повинен бути подібним. Адже який від нього сенс, якщо видалити його не надає жодних труднощів, а значить і привласнити ваші напрацювання конкуренти зможуть з легкістю.
- Підпис і сайт, де розміщується рецепт, повинні бути пов’язані між собою. Для чого? Так виникають проблеми з його видаленням. При спробі уникнути авторський підпис недоброзичливцям доведеться попрацювати ще й з встановленим захистом самого сайту.
- Бувають випадки, коли автори створюють авторський підпис, який робить фото страви таким, що не можливо роздивитися. Це ні в якому разі не допустимо!
Авторське підтвердження тексту та фотографії рецепта
Ще один спосіб захистити авторське право на кулінарний рецепт – це авторське підтвердження (авторська розписка). Що це означає? Під текстом або на фотографії ви розміщуєте текст, в якому вказуєте, що саме ви є автором даного рецепта, що не дозволяєте використовувати його без вашої згоди, а також в кінці прописуєте, що текст був складений вами, а на фото зображено приготована вами страва. Ось вам приклад:
“Я, Іванов Іван Іванович, підтверджую те, що всі права щодо розміщеного матеріалу належать мені як автору. Текст був написаний самостійно, а на фото, зроблене мною, розміщена мною приготована страва.”
Однак необхідно знати, що не допускається виправлення або редагування тексту. Інакше це відобразиться на сайті, а дата публікації зміниться. Такі дані можуть зіграти проти вас у суді, тобто може бути доведено, що даного авторського підтвердження не існувало, а ви додали його вже після факту порушення авторського права.
Приклад оформлення рецепта
І в кінці пропонуємо розглянути наочний приклад оформлення кулінарного рецепта. Цей текст є лише прикладом і може не відповідати реальності процесу приготування. Тому ми не рекомендуємо використовувати цей рецепт як один зі способів готування страви. Отже, ось приклад:
“Курка запечена в духовці зі спеціями”
Філе курки – 2 кг
Сіль, чорний перець, червоний перець, сухий базилік, сухий часник – на смак
Промиваємо філе. Розрізаємо на чотири частини. М’ясо замаринувати за допомогою вищезазначених спецій (список може змінюватися в залежності від ваших уподобань).
Підготуємо посуд, в якому будемо запікати курку. Змащуємо дно та стінки соняшниковою олією. Викладаємо курку. Накриваємо фольгою. Робимо в фользі дірки.
Запікаємо в духовці при температурі 180 градусів протягом 50-60 хвилин.
(Під текстом при наявності розміщуємо фото процесу приготування, а також готової страви)
Авторське підтвердження:
“Я, Іванов Іван Іванович, підтверджую те, що всі права щодо розміщеного матеріалу належать мені як автору. Текст був написаний самостійно, а на фото, зроблене мною, розміщена мною приготована страва.”
Ми обговорили питання, пов’язане із захистом авторських прав на кулінарні рецепти. Було цікаво? Читайте про те, які були прийняті зміни в законодавстві, які стосуються товарних знаків.
Кулінарні рецепти – це теж об’єкти інтелектуальної власності. І багато їх авторів прагнуть зареєструвати свої авторські права. На практиці існує чимало випадків, коли якийсь унікальний рецепт набирає величезної популярності, а кулінар отримує за це свою грошову винагороду.
Щоб процедура реєстрації пройшла успішно та ви отримали відповідне Свідоцтво, зверніться за допомогою до експертів з питань інтелектуальної власності. Ми працюємо в цій сфері вже понад 10 років і знаємо, як швидко та якісно пройти реєстрацію!
Хочете отримати безкоштовну консультацію? Тоді залишайте заявку на нашому офіційному сайті!
Посада: юрист у сфері інтелектуальної власності
Досвід роботи: 8 років. Кандидат юридичних наук.
Спеціалізація: Займається захистом і реєстрацією об’єктів інтелектуальної власності, написанням претензій та позовних заяв. Реєструє об’єкти в митному реєстрі.
Доброго дня. Яка процедура реєстрації кулінарного рецепту,наприклад. Скільки часу це займає і скільки це буде коштувати??
Доброго дня! Дзвоніть за номерами, вказаними на сайті за безкоштовною детальною консультацією.